Verslag


2016: Tom Boonen klopt Demare en Bouhanni op de Houba De Strooperlaan

Tom Boonen heeft voor de tweede keer de Brussels Cycling Classic op zijn naam geschreven. De renner van Etixx Quick-Step kreeg het kopmanschap toegeschoven boven Marcel Kittel en beschaamde het vertrouwen niet.

In het prachtige decor van het Jubelpark werden de renners ‘s ochtends voorgesteld aan het publiek. Heel wat mooie namen verschenen op het startpodium en al snel werd duidelijk dat de meeste ploegen een sprinter naar voren schoven als kanshebber op eindwinst. Geheel volgens de traditie van de Brussels Cycling Classic lag het tempo in het eerste wedstrijduur bijzonder hoog. Vele aanvallen werden netjes gepareerd tot een groepje van acht renners een vrijgeleide kreeg van het peloton op de derde beklimming van de dag: Cam (Foruneo – Vital Concept), Kolobnev (Gazprom – Rusvelo), Van Melsen (Wanty – Groupe Gobert), Busato (Wilier Triestina – Southeast), Delfosse (Wallonie Bruxelles), Cordeel & Dhaene ( Veranda’s Willems Cycling Team) en Marchand (Cibel-Cebon) kregen een voorsprong van 2’30”.

Het peloton controleerde eenvoudig tot Yoann Offredo (FDJ) het vuur aan de lont stak. Ook een bedrijvige Tiesj Benoot roerde zich, waardoor de voorsprong van de acht vluchters smolt als sneeuw voor de zon. Heel wat renners deelden kleine speldenprikjes uit, maar tot een nieuwe ontsnapping kwam het niet meer. Met Brussel in zicht waagden zowel Alexis Gougeard (AG2R) als Filippo Pozzato (Wilier Triestina – Southeast) hun kans, maar ook hij werd snel terug gegrepen door het aanstormende peloton.

De verwachte sprint was onvermijdelijk op de licht hellende Houba De Strooperlaan. De treintjes van Cofidis, FDJ en Etixx- Quick Step schoven naar voren en lanceerden hun mannetjes op het juiste moment. Boonen schoot als een pijl uit een boog weg uit het wiel van Nikolas Maes en hield zowel Demare als Bouhanni van zich af. Een knappe overwinning voor de man die er volgend jaar mee ophoudt en die wellicht voor het laatst mee reed in de Brussels Cycling Classic. Bovendien is de zege voor Boonen een serieuze opsteker met het oog op het WK in Qatar.

Boonen sprint

Foto: Digitalclickx


 

2015:

Dylan Groenewegen heeft de mooiste zege uit zijn carrière geboekt

De Nederlander van Roompot klopte Roy Jans en Tom Boonen in de Brussels Cycling Classic in een prangende massaspurt. Het was zo nipt dat de finishfoto moest bepalen wie won. “Ik baal als een stekker dat ik niet win”, reageerde Boonen. “Ik kende pech met mijn pion.”
Met het nieuwe parcours – met wat minder hellingen en de aankomst weer op de Houba De Strooperlaan – wisten de spurters dat het hun dag kon worden.

En het koersverloop bevestigde die logica. Vijf vluchters kregen nooit meer dan 3 minuten: de Belgen Van Melsen, Delfosse en Wallays, de Rus Fominych en de Italiaan Malaguti.

Etixx-Quick Step – voor Tom Boonen – controleerde de hele koers, met wat hulp van Lampre. Op 50 km van de streep op de Alsemberg en de Bruineput probeerde Gallopin tot twee keer toe om weg te springen, maar Boonens teammaats neutraliseerden elke aanvalspoging.

Ook die van Vanmarcke op de Menisberg, de laatste helling van de dag. De demarrage van Vanmarcke betekende het einde voor de laatste twee overgebleven vluchters, Wallays en Malaguti.

 

-Sporza-

 

 

 

Boonen baalt: “Problemen met mijn pion”

De omstandigheden waren perfect voor Boonen om zijn zege van 2012 over te doen, maar het liep anders. Door pech: “Op het einde, op dat smal baantje vloog er iets tussen mijn pion.”

“Ik kon nog de 11 rijden, maar alles boven de 12 schoot door. Ik werd goed aangetrokken door de ploeg, al verloor Sabatini veel snelheid. Ik moest terugschakelen om weer te vertrekken, maar schoot door. Ik kon niet vol aangaan en de spurt was gereden. Ik baal als een stekker dat ik niet win.”

Voor Groenewegen en Jans waren het bizarre minuten. Ze gaven elk een zege-interview bij Sporza (kijk hierboven). Tijdens het interview moest Christophe Vandegoor Jans vertellen dat hij niet gewonnen had.

“Nogmaals bedankt”, nam Groenewegen opnieuw de felicitaties graag aan: “Het is mooi dat ik hier kan winnen.” Groenewegen is nog maar 22 en schetst zijn kwaliteiten: “Voorlopig is dat de sprint, maar ik hoop later ook de klassiekers goed aan te kunnen.”  Zo won hij bij de beloften al de Ronde van Vlaanderen.

 

-Sporza-