Brussels Cycling Classic 2018: is het rijk opnieuw aan de sprinters?


Wanneer we een blik werpen op de voorlopige deelnemerslijst van de Brussels Cycling Classic, zien we dat de meeste ploegen opnieuw een sprinter naar voor schuiven als kopman. Dat peloton is opnieuw rijk gestoffeerd met mooi klinkende namen. De fans lijken dus andermaal verwend te zullen worden aan de start in het Jubelpark.

20170902-2036-Digitalclickx

8 WorldTour-ploegen aan de start in 98e editie

De Brussels Cycling Classic kan andermaal uitpakken met een sterk deelnemersveld. Acht WorldTour-ploegen bevestigden hun deelname aan de editie van dit jaar. De Belgische formaties van Quick Step Floors en Lotto-Soudal willen uiteraard schitteren op Belgisch grondgebied, vooral Quick-Step aast op een zoveelste overwinning in hun boerenseizoen. Het Groupama-FDJ van titelverdediger Arnaud Démare is er ook opnieuw bij, net als hun Franse collega’s van Ag2R. Uit Duitsland komt Bora-Hansgrohe afgezakt naar Brussel, uit de VS krijgen we Trek-Segafredo te zien. Astana en UAE Team Emirates vervolledigen  het WorldTour-lijstje. Het Nederlandse Team Sunweb komt niet met hun A-ploeg, wel met hun Development Team.

Deze negen ploegen krijgen het gezelschap van 13 Procontinentale teams. De Belgische ProConti-teams die deelnemen zijn WB Veranclassic, Sport Vlaanderen-Baloise en Veranda’s Willems-Crelan. Naast twee Italiaanse ploegen (Wilier Triestina en Nippo-Vini Fantini), zakken liefst vijf Franse ProConti-teams af naar onze hoofdstad: Vital Concept, Fortuneo-Samsic, Cofidis, Direct Energie en Delko Marseille Provence. Ten slotte is het Nederlandse Roompot-Nederlandse Loterij is op post, net als het Ierse Aqua Blue Sport en Israel Cycling Academy.

Sprinters als uitgangspunten

Heel wat mooie namen op het appel in Brussel op zaterdag 1 september. Titelverdediger Arnaud Démare hoopt ongetwijfeld zijn kunstje van vorig jaar te kunnen overdoen. Hij zal wel moeten zien af te rekenen met serieuze tegenstand: UAE Team Emirates kiest voor Alexander Kristoff, Trek-Segafredo zet in op John Degenkolb.

De mannen van Patrick Lefevere rekenen ongetwijfeld op spurtrevelatie Fabio Jakobsen, al hebben ze met Cavagna, Hodeg en Lampaert nog enkele outsiders op de voorlopige roster staan. Bij Bora-Hansgrohe rekenen ze op de snelle Pascal Ackermann, terwijl Astana Magnus Cort Nielsen naar voor schuift als hun go-to-renner.

Ook voor de Belgische fans is het smullen geblazen met enkele klassieke renners aan de start. Kunnen Oliver Naesen (Ag2R) of Jasper Stuyven (Trek) voor de verrassing zorgen? En wat mogen we verwachten van Jasper De Buyst, Jens Debusschere, Stijn Vandenberght of de Belgen van Cofidis?

Neem daar nog eens een mooi kransje outsiders bij, zoals Christophe Laporte, Thomas Boudat, Bryan Coquard of Pippo Pozzato, die twee jaar geleden nog bijna won na een late uitval, en alle ingrediënten zijn aanwezig om er andermaal een heel mooie koers van te maken.

Nuyens in 2004 de laatste niet-sprinter die massasprint kon vermijden

De topploegen gokken dus dat het straks opnieuw zal uitdraaien op een massasprint aan de arrivée op de Houba De Strooperlaan. Logisch wanneer je weet dat de laatste keer dat er niet in peloton gespurt werd, in 2008 was. Toen kon Robbie McEwen wegglippen en klopte hij Gert Steegmans en Luca Paolini voor een vijfde opeenvolgende zege in Brussel. Daarmee is de Australiër nog steeds recordhouder. De laatste keer dat een echte niet-sprinter won, was Nick Nuyens in 2004. Die ging er vandoor op enkele kilometers van de aankomst en liet nog net een jonge Philippe Gilbert en Allan Johansen achter zich.

De volledige, voorlopige starterslijst kan u hier terugvinden
Het gedetailleerde parcours vindt u hier terug