Duitse kampioen Pascal Ackermann spurt naar de zege op de Houba De Strooperlaan


Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) is de opvolger van Arnaud Démare op de erelijst van de Brussels Cycling Classic. Na 201,4 kilometer eindigde de wedstrijd in een traditionele sprint, die in de slotmeters wel ontsierd werd door een val. De Duitse kampioen profiteerde en won eenvoudig voor Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Thomas Boudat (Direct Energie).

BRUSSEL, BELGIUM - SEPTEMBER 1 : ACKERMANN Pascal (GER) of Bora - Hansgrohe , STUYVEN Jasper (BEL) of Trek - Segafredo and BOUDAT Thomas (FRA) of Direct Energie after the champaign shower pictured on the podium of the Brussels Cycling Classic 2018 with start and finish in Brussels on September 01, 2018 in Brussel, Belgium, 1/09/2018 ( Photo Gregory Van Gansen / Photonews )

Photo: Photonews

De Brussels Cycling Classic startte naar goede gewoonte in het Jubelpark, met een presentatie van de renners vlak voor de triomfboog. Een schitterende locatie dus en met de zon van de partij een gezellige bedoening voor fans en renners. Net als de voorbije jaren kon de Brussels Cycling Classic opnieuw uitpakken met een knap deelnemersveld. Vooral de sprinters werden door de ploegen naar voren geschoven als speerpunt: Arnaud Démare kwam er zijn titel verdedigen met FDJ, maar zou ongetwijfeld de nodige tegenstand krijgen van John Degenkolb (Trek), Alexander Kristoff (UAE), Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) en Pascal Ackermann (Bora).

Vanaf het startschot werd er meteen hard gekoerst. De eerste hellingen van de dag kwamen er dan ook al aan na een dikke 15km: Vossemberg en Smeysberg. En net op die hellingen kreeg de vlucht van de dag de definitieve zegen van het peloton. Zes renners namen snel twee minuten voorsprong, met daarbij één heel grote naam: voormalig Belgisch kampioen Oliver Naesen (Ag2R). Hij kreeg het gezelschap van Jonas Gregaard (Astana), Lars Bak (Lotto-Soudal), Hamisch Schreurs (Israel Cycling Academy), Nick Van Der Lijke (Roompot) en Tom Wirtgen (WB Veranclassic).

Het zestal draaide goed rond en sprokkelde een maximale voorsprong uit van meer dan 3 minuten. Vooral Oliver Naesen was de exponent van een razendsnel eerste koersuur met 45km/u gemiddeld. In een pittig tussenstuk met in totaal 13 helling tussen kilometer 14 en 162 viel de Nieuw-Zeelander Schreurs weg en ook aan de voorsprong werd geknabbeld door het peloton.

 

Op 60km van de finish begonnen de mannen van UAE Team Emirates en FDJ te werken in het peloton, maar vooral Oliver Naesen wilde van geen wijken weten voorin. Op het moment dan Tom Wirtgen wegviel uit de kopgroep door het verzengende tempo, zette Remi Cavagna (Quick-Step Floors) een tegenaanval op poten met in zijn zog Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) en Kamil Gradek (CCC). Ook de Fransman Anthony Turgis haakte zijn wagonnetje nog aan.

Cavagna voelde zich goed en deelde enkele prikjes uit, maar steeds was er de reactie van een beresterke Oliver Naesen, vorige week nog de sterkste in de GP Plouay. Het tweetal liet zich even later inlopen, waardoor enkel Sprengers, Bak en Turgis nog overbleven voorin. Die laatste viel letterlijk weg  in een onschuldige bocht en nam Sprengers mee in zijn val. Bak bleef alleen over, maar op 10 km van de finish was het verhaaltje van alle vluchters definitief uit.

Met Brussel in zicht begonnen de eerste sprinttreintjes zich stilaan te organiseren. Brice Feillu deelde nog een speldenprikje uit, net als Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crelan), maar net als de voorbije jaren zou het uitdraaien op een sprint tussen de grote tenoren. Die sprint werd in de slotmeters wel nog ontregeld door een val van het Ag2R-duo Venturini en Barbier. Fabio Jakobsen werd opgehouden en zag van ver hoe Pascal Ackermann moeiteloos naar de zege sprintte. In zijn zog klopte Stuyven de Fransman Boudat voor de tweede plaats.

Voor de Duitse kampioen is het een eerste zege op Belgische bodem in zijn nog jonge, maar veelbelovende carrière. In de schaduw van het Koning Boudewijnstadion genoot Ackermann dan ook met volle teugen en liet hij de champagne rijkelijk vloeien.