Verslag


2021: Evenepoel soleert naar de zege

De grote favoriet aan de start in het Jubelpark was Remco Evenepoel. Als thuisrijder kent hij de streek als z’n broekzak en die troefkaart speelt hij al uit op meer dan 80 km van de streep. Een elitegroep duikt de finale in, maar Evenepoel zet de kers op de taart met nog 11 km te gaan. Hij haalt het voor Aimé De Gendt en Tosh Van der Sande.

Foto: © Photonews

Na 12 km was de vroege vlucht een feit. Peyskens (Bingoal Pauwels Sauces WB), De Vylder (Sport Vlaanderen – Baloise), Traeen (Uno-X Pro Cycling Team), Van Empel (Vini Zabu’), Hesters (Beat Cycling), Scott (Canyon DHB Sungod) en Marchand (Tarteletto – Isorex) fietsten een maximale voorsprong van 2’27” bij elkaar.

Nieuw dit jaar was een dubbele passage op de Muur, Bosberg en Congoberg in regio Geraardsbergen. Al bij de eerste doortocht brak de wedstrijd open. Na een versnelling van onder andere Campenaerts en Evenepoel op de Muur reed een elitegroepje naar de laatste overblijvers van de vroege vlucht. Bij het ingaan van de tweede ronde in Geraardsbergen hadden we een kopgroep met: Evenepoel (Deceuninck – Quick-Step), De Gendt (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux), Gilbert en Van der Sande (Lotto Soudal), Campenaerts (Team Qhubeka Nexthash), Hirschi en McNulty (UAE Team Emirates), De Vylder (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Traeen (Uno-X Pro Cycling Team).

Bij de tweede passage op de Muur was het Gilbert die ging versnellen. Ook Campenaerts trok door richting de kapel. Voor vroege vluchters Traeen en De Vylder ging het te snel, zij moesten de rol lossen. Een elitegroepje met 7 renners trok naar de 2e beklimming van de Bosberg en Congoberg, maar aanvallen kregen we daar niet.

Met een voorsprong van 1’40” begonnen de leiders aan de laatste 40 km richting de Houba de Strooperlaan in hartje Brussel. Daarin wachtten nog 2 kasseistroken en helling nummer 9, de Heiligekruiswegstraat. Onderweg naar die laatste hindernissen van de dag, probeerden Evenepoel en Campenaerts de kopgroep uit elkaar te rijden, maar dat lukte niet.

Op 11 km te gaan was het Evenepoel die een beslissende aanval plaatste. Hij liet De Gendt achter en pakte z’n tweede zege in slechts enkele dagen tijd. Na een overwinning in de Vlaamse Druivenkoers Overijse was Evenepoel nu ook de beste in de Brussels Cycling Classic. De derde plaats op de Houba de Strooperlaan was voor Van der Sande.

2020: Belgisch kampioen Merlier de snelste aan het Atomium

Na een zonnige start in het Jubelpark volgde een kletsnatte finale met de onvermijdelijke massasprint op het Belgiëplein. Daarin was Belgisch kampioen Merlier duidelijk de sterkste. Hij haalde het voor Ballerini en Bouhanni.

Net als de voorbije jaren ging de Brussels Cycling Classic in het prachtige decor van het Jubelpark van start. In de zon en onder een blauwe hemel konden 5 renners al na amper 4 km wedstrijd de vroege vlucht opzetten: J. Duval (AG2R La Mondiale), J. Sütterlin (Team Sunweb), L. Vliegen (Circus – Wanty Gobert), C. Beullens (Sport Vlaanderen – Baloise) en J.W. Van Schip (BEAT Cycling Club). Het peloton liet vrij snel begaan, één renner daarentegen ging alleen in de tegenaanval en kon uiteindelijk vooraan aansluiten: J. Van Den Brande (Tarteletto – Isorex). Een kopgroep van 6 renners kleurde dus de eerste wedstrijduren.

In het peloton bleef het lange tijd rustig. De kopgroep kon een maximale voorsprong van zo’n 5 minuten bij elkaar fietsen. De situatie bleef muurvast zitten en de voorsprong slonk mondjesmaat. De hellingen in grondgebied Beersel zorgden voor actie, want zowel op de Alsemberg als op de Menisberg probeerden renners uit het peloton weg te springen. De tegenaanvallen droegen nooit ver en het peloton haalde op zo’n 20 km van de streep ook de kopgroep weer bij.

Op de laatste helling van de dag, de Keperenberg, volgde nog een ultieme aanvalspoging: J. Philipsen (UAE Team Emirates), A. De Gendt (Circus – Wanty Gobert) en I. Van Wilder (Team Sunweb) konden een kleine voorsprong bij elkaar fietsen, maar in het peloton liet Deceuninck – Quick-Step niet begaan. Op 8 km van de streep was het verhaal van de laatste aanvallers uit en maakte het peloton zich stilaan klaar voor de massasprint.

In de gietende regen sprintte Belgisch kampioen Tim Merlier (Alpecin – Fenix) naar de eerste plaats. Merlier was sneller dan Davide Ballerini (Deceuninck – Quick-Step) en Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic).

2019: Caleb Ewan wint uitgeregende Brussels Cycling Classic

De Australiër Caleb Ewan (Lotto-Soudal) heeft de Brussels Cycling Classic op zijn naam geschreven. Na een lastige wedstrijd, door de helse weersomstandigheden, sprintte een select groepje voor de overwinning. Ewan haalde het nipt voor de Duitser Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) en de Belgische sprinter Jasper Philipsen (UAE Team Emirates).

Tijdens de startpresentatie in het Jubelpark was de zon nog van de partij. Heel wat topsprinters waren naar Brussel afgezakt om een gooi naar de overwinning te doen. Onder hen Pascal Ackermann, de winnaar van vorig jaar, pocketsprinter Caleb Ewan, Belgisch kampioen Tim Merlier, man in vorm Jasper Stuyven en snelle mannen Alexander Kristoff en Jasper Philipsen.

De wedstrijd werd vanaf het begin hard gemaakt en al snel vormde zich een kopgroep van zo’n 7 renners. De zon had intussen plaats geruimd voor regenwolken, waardoor het een zware wedstrijd werd. Laurens Devreese en Anthony Turgis trotseerden de regen en vonden uiteindelijk aansluiting bij de kopgroep, die intussen 10 renners telde.

In het peloton nam Deceuninck-Quick Step het initiatief en de kopgroep werd op zo’n 20 km van de finish gegrepen. De inspanningen van Deceuninck-Quick Step werden uiteindelijk niet beloond. Hun kopman Alvaro Hodeg werd in de laatste 10 km teruggeslagen door materiaalpech.

In de laatste kilometers werd het peloton uiteengeslagen en een select groepje mocht sprinten om de overwinning. Belgisch kampioen Tim Merlier zag zijn kansen in rook opgaan, toen hij bij het aangaan van de sprint uit zijn klikpedalen schoof. Het was Pascal Ackermann die vroeg aanging. Hij leek stand de houden, maar de winnaar van vorig jaar werd in de laatste meters voorbijgesneld door Caleb Ewan. Jasper Philipsen werd derde.

2018: Pascal Ackermann laat champagne vloeien in Brussel

Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) is de opvolger van Arnaud Démare op de erelijst van de Brussels Cycling Classic. Na 201,4 kilometer eindigde de wedstrijd in een traditionele sprint, die in de slotmeters wel ontsierd werd door een val. De Duitse kampioen profiteerde en won eenvoudig voor Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Thomas Boudat (Direct Energie).

Net als de voorbije jaren kon de Brussels Cycling Classic opnieuw uitpakken met een knap deelnemersveld. Vooral de sprinters werden door de ploegen naar voren geschoven als speerpunt: Arnaud Démare kwam er zijn titel verdedigen met FDJ, maar zou ongetwijfeld de nodige tegenstand krijgen van John Degenkolb (Trek), Alexander Kristoff (UAE), Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) en Pascal Ackermann (Bora).

Vanaf het startschot werd er meteen hard gekoerst. De eerste hellingen van de dag kwamen er dan ook al aan na een dikke 15km: Vossemberg en Smeysberg. En net op die hellingen kreeg de vlucht van de dag de definitieve zegen van het peloton. Zes renners namen snel twee minuten voorsprong, met daarbij één heel grote naam: voormalig Belgisch kampioen Oliver Naesen (Ag2R). Hij kreeg het gezelschap van Jonas Gregaard (Astana), Lars Bak (Lotto-Soudal), Hamisch Schreurs (Israel Cycling Academy), Nick Van Der Lijke (Roompot) en Tom Wirtgen (WB Veranclassic).

Het zestal draaide goed rond en sprokkelde een maximale voorsprong uit van meer dan 3 minuten. Vooral Oliver Naesen was de exponent van een razendsnel eerste koersuur met 45km/u gemiddeld. In een pittig tussenstuk met in totaal 13 helling tussen kilometer 14 en 162 viel de Nieuw-Zeelander Schreurs weg en ook aan de voorsprong werd geknabbeld door het peloton.

Op 60km van de finish begonnen de mannen van UAE Team Emirates en FDJ te werken in het peloton, maar vooral Oliver Naesen wilde van geen wijken weten voorin. Op het moment dan Tom Wirtgen wegviel uit de kopgroep door het verzengende tempo, zette Remi Cavagna (Quick-Step Floors) een tegenaanval op poten met in zijn zog Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) en Kamil Gradek (CCC). Ook de Fransman Anthony Turgis haakte zijn wagonnetje nog aan.

Cavagna voelde zich goed en deelde enkele prikjes uit, maar steeds was er de reactie van een beresterke Oliver Naesen, vorige week nog de sterkste in de GP Plouay. Het tweetal liet zich even later inlopen, waardoor enkel Sprengers, Bak en Turgis nog overbleven voorin. Die laatste viel letterlijk weg  in een onschuldige bocht en nam Sprengers mee in zijn val. Bak bleef alleen over, maar op 10 km van de finish was het verhaaltje van alle vluchters definitief uit.

Met Brussel in zicht begonnen de eerste sprinttreintjes zich stilaan te organiseren. Brice Feillu deelde nog een speldenprikje uit, net als Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crelan), maar net als de voorbije jaren zou het uitdraaien op een sprint tussen de grote tenoren. Die sprint werd in de slotmeters wel nog ontregeld door een val van het Ag2R-duo Venturini en Barbier. Fabio Jakobsen werd opgehouden en zag van ver hoe Pascal Ackermann moeiteloos naar de zege sprintte. In zijn zog klopte Stuyven de Fransman Boudat voor de tweede plaats.

Voor de Duitse kampioen is het een eerste zege op Belgische bodem in zijn nog jonge, maar veelbelovende carrière. In de schaduw van het Koning Boudewijnstadion genoot Ackermann dan ook met volle teugen en liet hij de champagne rijkelijk vloeien.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

2017: Arnaud Démare schiet eindelijk raak in de Brussels Cycling Classic

Na een derde plaats in 2014 en een tweede plaats na Tom Boonen vorig jaar, mocht Arnaud Démare zich deze keer wel kronen tot winnaar van een razend spannende Brussels Cycling Classic. De Fransman van FDJ klopte Marko Kump (UAE Abu Dhabi) en André Greipel (Lotto-Soudal) in de sprint op de Houba de Strooperlaan.

LD5_8753

In een zonovergoten Jubelpark mocht een sterk bezet deelnemersveld zich ’s ochtends tonen aan het publiek. Heel wat mooie namen verschenen op het startpodium en al snel werd duidelijk dat de meeste ploegen een sprinter naar voren schoven als kanshebber op eindwinst: Quick-Step gokte op Kittel, Lotto-Soudal op André Greipel en FDJ op Arnaud Démare. Met Bennett (Bora-Hansgrohe), Cocquard (Direct Energie), Bouhanni (Cofidis), Stuyven en Degenkolb (beiden Trek-Segafredo) aasden ook heel wat outsiders op winst in deze 97e Brussels Cycling Classic.

Al na 9 kilometer was de goeie vlucht van de dag vertrokken. Vijf renners kregen een vrijgeleide van om en bij de vijf minuten: Van Goethem (Roompot), Peyskens (WB Veranclassic), Stosz (CCC), Cordeel (Veranda’s Willems) en Kuriyanov (Gazprom) baanden zich vlotjes een weg door Vlaams- en Waals-Brabant, in het peloton hielden de troepen van Quick-Step Floors alles netjes onder controle.

Op zo’n 80km was het gedaan met het zomerse fietstochtje in de zon en kon er echt gekoerst worden. Matthias Brändle (Trek-Segafredo) was de eerste die aansluiting kon maken vooraan, even later pikte ook een groepje van 9 renners, met daarbij onder andere Burghardt (Bora), Benoot en De Bie (Lotto-Soudal) en drie renners van Roompot, hun treintje aan bij de kop van de wedstrijd. Intussen moest een onherkenbare Marcel Kittel zich gewonnen geven op de Rue d’Ittre. De Duitser gaf er even later de brui aan net als Pippo Pozzato. Met Bouhanni was eerder al een schaduwfavoriet letterlijk weggevallen.

In een absolute rotvaart temden kopgroep en peloton de klimmetjes in Brabant en ging het richting eindstreep in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion. Het verschil tussen beide groepjes bleef echter lang hangen rond de 20 seconden, het gat raakte pas gedicht in de absolute slotkilometers. De jongens van Roompot toonden zich met een uitstekend ploegenspel, maar het was Matthias Brändle die zijn kans rook en het langs uit de handen van het peloton kon blijven. Het rijk van de Oostenrijker was echter uit op anderhalve kilometer van de eindmeet, waardoor we toch weer een klassieke sprint zouden krijgen.

In die sprint was Arnaud Démare duidelijk de sterkste. De Fransman werd netjes afgezet en werkte makkelijk af voor Kump en Greipel, die van erg ver moest komen en niet meestreed voor de eindwinst. Met Dehaes, Stuyven en De Buyst eindigden nog drie Belgen in de top-6, maar het was uiteindelijk een Fransman die met een brede glimlach de bloemen mocht ontvangen op het podium. Na twee ereplaatsen in de voorbije drie jaar, was het dus eindelijk raak voor de pijlsnelle Démare.

_______________________________________________________________________________________________

2016: Tom Boonen klopt Demare en Bouhanni op de Houba De Strooperlaan

Tom Boonen heeft voor de tweede keer de Brussels Cycling Classic op zijn naam geschreven. De renner van Etixx Quick-Step kreeg het kopmanschap toegeschoven boven Marcel Kittel en beschaamde het vertrouwen niet.

In het prachtige decor van het Jubelpark werden de renners ’s ochtends voorgesteld aan het publiek. Heel wat mooie namen verschenen op het startpodium en al snel werd duidelijk dat de meeste ploegen een sprinter naar voren schoven als kanshebber op eindwinst. Geheel volgens de traditie van de Brussels Cycling Classic lag het tempo in het eerste wedstrijduur bijzonder hoog. Vele aanvallen werden netjes gepareerd tot een groepje van acht renners een vrijgeleide kreeg van het peloton op de derde beklimming van de dag: Cam (Foruneo – Vital Concept), Kolobnev (Gazprom – Rusvelo), Van Melsen (Wanty – Groupe Gobert), Busato (Wilier Triestina – Southeast), Delfosse (Wallonie Bruxelles), Cordeel & Dhaene ( Veranda’s Willems Cycling Team) en Marchand (Cibel-Cebon) kregen een voorsprong van 2’30”.

Het peloton controleerde eenvoudig tot Yoann Offredo (FDJ) het vuur aan de lont stak. Ook een bedrijvige Tiesj Benoot roerde zich, waardoor de voorsprong van de acht vluchters smolt als sneeuw voor de zon. Heel wat renners deelden kleine speldenprikjes uit, maar tot een nieuwe ontsnapping kwam het niet meer. Met Brussel in zicht waagden zowel Alexis Gougeard (AG2R) als Filippo Pozzato (Wilier Triestina – Southeast) hun kans, maar ook hij werd snel terug gegrepen door het aanstormende peloton.

De verwachte sprint was onvermijdelijk op de licht hellende Houba De Strooperlaan. De treintjes van Cofidis, FDJ en Etixx- Quick Step schoven naar voren en lanceerden hun mannetjes op het juiste moment. Boonen schoot als een pijl uit een boog weg uit het wiel van Nikolas Maes en hield zowel Demare als Bouhanni van zich af. Een knappe overwinning voor de man die er volgend jaar mee ophoudt en die wellicht voor het laatst mee reed in de Brussels Cycling Classic. Bovendien is de zege voor Boonen een serieuze opsteker met het oog op het WK in Qatar.

Foto: Digitalclickx

Boonen sprint

Foto: Digitalclickx


2015:

Dylan Groenewegen heeft de mooiste zege uit zijn carrière geboekt

De Nederlander van Roompot klopte Roy Jans en Tom Boonen in de Brussels Cycling Classic in een prangende massaspurt. Het was zo nipt dat de finishfoto moest bepalen wie won. “Ik baal als een stekker dat ik niet win”, reageerde Boonen. “Ik kende pech met mijn pion.”
Met het nieuwe parcours – met wat minder hellingen en de aankomst weer op de Houba De Strooperlaan – wisten de spurters dat het hun dag kon worden.

En het koersverloop bevestigde die logica. Vijf vluchters kregen nooit meer dan 3 minuten: de Belgen Van Melsen, Delfosse en Wallays, de Rus Fominych en de Italiaan Malaguti.

Etixx-Quick Step – voor Tom Boonen – controleerde de hele koers, met wat hulp van Lampre. Op 50 km van de streep op de Alsemberg en de Bruineput probeerde Gallopin tot twee keer toe om weg te springen, maar Boonens teammaats neutraliseerden elke aanvalspoging.

Ook die van Vanmarcke op de Menisberg, de laatste helling van de dag. De demarrage van Vanmarcke betekende het einde voor de laatste twee overgebleven vluchters, Wallays en Malaguti.

-Sporza-

Boonen baalt: “Problemen met mijn pion”

De omstandigheden waren perfect voor Boonen om zijn zege van 2012 over te doen, maar het liep anders. Door pech: “Op het einde, op dat smal baantje vloog er iets tussen mijn pion.”

“Ik kon nog de 11 rijden, maar alles boven de 12 schoot door. Ik werd goed aangetrokken door de ploeg, al verloor Sabatini veel snelheid. Ik moest terugschakelen om weer te vertrekken, maar schoot door. Ik kon niet vol aangaan en de spurt was gereden. Ik baal als een stekker dat ik niet win.”

Voor Groenewegen en Jans waren het bizarre minuten. Ze gaven elk een zege-interview bij Sporza (kijk hierboven). Tijdens het interview moest Christophe Vandegoor Jans vertellen dat hij niet gewonnen had.

“Nogmaals bedankt”, nam Groenewegen opnieuw de felicitaties graag aan: “Het is mooi dat ik hier kan winnen.” Groenewegen is nog maar 22 en schetst zijn kwaliteiten: “Voorlopig is dat de sprint, maar ik hoop later ook de klassiekers goed aan te kunnen.”  Zo won hij bij de beloften al de Ronde van Vlaanderen.

-Sporza-