Brussels Cycling Classic 2019: 189,4 kilometer en 12 hellingen


Voor de 99e editie van de Brussels Cycling Classic, die tot en met 2012 door het leven ging als Parijs-Brussel, krijgen de renners op zaterdag 7 september een mooi parcours voor de wielen geschoven. Vorig jaar was Pascal Ackermann oppermachtig in de sprint op de Houba de Strooperlaan. Kan hij dit huzarenstukje nog eens overdoen of gaat er een andere topsprinter aan de haal met de zege? Daar zullen 189,4 kilometer en 12 hellingen over beslissen. Hier alvast een kort overzicht van het parcours.

Traditiegetrouw vormt het Jubelpark in Brussel het decor voor de startpresentatie en het startschot van de Brussels Cycling Classic. De presentatie begint om 10u15, hier kan je één voor één kennis maken met de deelnemende ploegen en renners. Het vertrek van de wedstrijd staat gepland om 11u30. In het Jubelpark heb je de mogelijkheid om door het rennerspark te wandelen en je favoriete wielerhelden te ontmoeten. Philipsen, Ackermann, Ewan, Démare, Naesen, Lampaert en vele anderen zullen van de partij zijn.

Na het startschot kronkelt het peloton van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest richting Vlaams-Brabant. Een eerste test volgt na 14,2 kilometer met de Vossemberg en zes kilometer later ligt de Smeysberg al te wachten. Hierna zullen de renners een eerste balans kunnen opmaken en inschatten hoe het gesteld is met de vorm van de dag.

Via Overijse en Hoeilaart rijden ze vervolgens Waals-Brabant binnen. Daar wacht na iets minder dan 60 kilometer de derde helling van de dag: de Avenue des Boignées.

Na 71 kilometer passeert de wedstrijd in Henegouwen, waar helling vier van de dag op het programma staat: het hellend vlak van Ronquières. Niet veel later is het ook tijd voor de bevoorrading in Seneffe. Alvorens we Hengouwen verlaten, moeten de renners nog over helling nummer vijf: de Rue d’Henripont.

De supporters in Waals-Brabant mogen zich dan opmaken voor een tweede passage van het peloton dat ondertussen al wat uitgedund zal zijn. Hier liggen ook heel wat mogelijkheden om de schifting verder door te voeren. De Rue des Rabots (na 113,8 km), de Rue Cardinal Mercier (na 117,9 km), de Rue d’Ittre (na 124 km) en de Chaussée d’Alsemberg (na 137,7 km) zijn respectievelijke de vijfde tot en met de negende helling van de dag.

Nadien betreedt de karavaan opnieuw het grondgebied Vlaams-Brabant waar de finale zal losbarsten. Veel tijd om uit te blazen is er dus niet. Al snel is het tijd voor een stevig drieluik. Tussen kilometer 141 en 151 moeten de renners over de Alsemberg, de Bruine Put en de Sollenberg. Hierna kan men nog een laatste keer bijtanken op de bevoorrading in Pepingen en dan zet de wedstrijd weer koers richting de hoofdstad.

Na 189,4 kilometer en 12 hellingen komen we rond 16u te weten wie er in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion als eerste over de streep komt op de Houba de Strooperlaan.