Arnaud Démare schiet eindelijk raak in de Brussels Cycling Classic


Na een derde plaats in 2014 en een tweede plaats na Tom Boonen vorig jaar, mocht Arnaud Démare zich deze keer wel kronen tot winnaar van een razend spannende Brussels Cycling Classic. De Fransman van FDJ klopte Marko Kump (UAE Abu Dhabi) en André Greipel (Lotto-Soudal) in de sprint op de Houba de Strooperlaan.

LD5_8753

In een zonovergoten Jubelpark mocht een sterk bezet deelnemersveld zich ’s ochtends tonen aan het publiek. Heel wat mooie namen verschenen op het startpodium en al snel werd duidelijk dat de meeste ploegen een sprinter naar voren schoven als kanshebber op eindwinst: Quick-Step gokte op Kittel, Lotto-Soudal op André Greipel en FDJ op Arnaud Démare. Met Bennett (Bora-Hansgrohe), Cocquard (Direct Energie), Bouhanni (Cofidis), Stuyven en Degenkolb (beiden Trek-Segafredo) aasden ook heel wat outsiders op winst in deze 97e Brussels Cycling Classic.

Al na 9 kilometer was de goeie vlucht van de dag vertrokken. Vijf renners kregen een vrijgeleide van om en bij de vijf minuten: Van Goethem (Roompot), Peyskens (WB Veranclassic), Stosz (CCC), Cordeel (Veranda’s Willems) en Kuriyanov (Gazprom) baanden zich vlotjes een weg door Vlaams- en Waals-Brabant, in het peloton hielden de troepen van Quick-Step Floors alles netjes onder controle.

Op zo’n 80km was het gedaan met het zomerse fietstochtje in de zon en kon er echt gekoerst worden. Matthias Brändle (Trek-Segafredo) was de eerste die aansluiting kon maken vooraan, even later pikte ook een groepje van 9 renners, met daarbij onder andere Burghardt (Bora), Benoot en De Bie (Lotto-Soudal) en drie renners van Roompot, hun treintje aan bij de kop van de wedstrijd. Intussen moest een onherkenbare Marcel Kittel zich gewonnen geven op de Rue d’Ittre. De Duitser gaf er even later de brui aan net als Pippo Pozzato. Met Bouhanni was eerder al een schaduwfavoriet letterlijk weggevallen.

In een absolute rotvaart temden kopgroep en peloton de klimmetjes in Brabant en ging het richting eindstreep in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion. Het verschil tussen beide groepjes bleef echter lang hangen rond de 20 seconden, het gat raakte pas gedicht in de absolute slotkilometers. De jongens van Roompot toonden zich met een uitstekend ploegenspel, maar het was Matthias Brändle die zijn kans rook en het langs uit de handen van het peloton kon blijven. Het rijk van de Oostenrijker was echter uit op anderhalve kilometer van de eindmeet, waardoor we toch weer een klassieke sprint zouden krijgen.

In die sprint was Arnaud Démare duidelijk de sterkste. De Fransman werd netjes afgezet en werkte makkelijk af voor Kump en Greipel, die van erg ver moest komen en niet meestreed voor de eindwinst. Met Dehaes, Stuyven en De Buyst eindigden nog drie Belgen in de top-6, maar het was uiteindelijk een Fransman die met een brede glimlach de bloemen mocht ontvangen op het podium. Na twee ereplaatsen in de voorbije drie jaar, was het dus eindelijk raak voor de pijlsnelle Démare.