Brussels Cycling Classic 2016: een blik op het deelnemersveld


Definitief zijn de selecties van de deelnemende ploegen voor de Brussels Cycling Classic van komende zaterdag nog niet helemaal, maar een voorlopige deelnemerslijst toont dat heel wat ploegen afzakken met de nodige ambitie naar de hoofdstad.

20150905-2290-Digitalclickx

Zeven Belgische ploegen op het startpodium in Brussel

Zes WorldTour-ploegen verschijnen aan de start in het Brusselse Jubelpark. De Belgische formaties van Etixx- Quick Step en Lotto-Soudal willen uiteraard schitteren op Belgisch grondgebied. Verder verschijnen ook de Frans ploegen Ag2r en FDJ aan de start, net als het Kazachse Astana en het Italiaanse Lampre-Merida.

Naast deze zes WorldTour-ploegen treden er ook 14 Pro-Continentale ploegen aan voor deze prachtige koers van 199km. Uit Duitsland komen Bor-Argon 18 en Stölting Service Group afgezakt naar Brussel. Vier Franse ploegen ( Cofidis, Delko Marseille Provence KTM, Direct Energie en Fortuneo-Vital Concept) en twee Italiaanse ploegen (Nippo- Vini Fantini en Wilier Triestina – Southeast) zijn er eveneens bij. Roompot Oranje Peloton hoopt na de zege van Dylan Groenewegen vorig jaar uiteraard zijn titel te verlengen. Uit Polen krijgen we CCC Sprandi Polkowice, uit Rusland Gazprom-Rusvelo en uit Zwitserland Team Roth. Uiteraard zijn ook de Belgische ProConti-ploegen van Wanty – Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise van de partij.

Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door drie Belgisch Continentale wielerploegen: Veranda’s Willems Cycling Team, Wallonie Bruxelles Group Protect en Cibel-Cebon.

Dertien pittige beklimmingen

Wie denkt dat de sprinters tijdens de Brussels Cycling Classic helemaal vrijspel hebben, kan op zaterdag 3 september wel eens bedrogen uitkomen. In het parcours van 199km zitten namelijk enkele pittige hellingen verweven. Ook de vrijbuiters zullen dus vol hun kans mogen gaan.

Vanuit het Jubelpark trekken de renners Brussel uit richting de Druivenstreek. Via Tervuren gaat het naar Huldenberg, Overijse en Hoeilaart. Dan hebben de renners al de Vossemberg en de Smeysberg achter de kiezen. Ook in het vervolg van de rit staat er de renners nog heel wat lekkers te wachten. Zo moeten ze over over het hellend vlak van Ronquières (Ronquières – na 78km), de Rue des Rabots en de Rue Haute (beiden Ittre – na 127km).

In de laatste 50km krijgen de renners nog 4 stevige klimmetjes voor de kiezen met eerste het trio Alsemberg – Bruineput en Krabbosstraat (alledrie eveneens aanwezig in de voorjaarsklassieker van de Brabantse Pijl), om daarna op 34km van het einde de Menisberg in Beersel te temmen. Via Sint-Pieters-Leeuw trekt het peloton opnieuw het Brussels Hoofdstedelijk Gewest binnen. Via Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek gaat het naar de aankomst op de Houba de Strooperlaan.

Is het rijk opnieuw aan de sprinters?

Dylan Groenewegen ( Roompot Oranje Peloton ) zal zijn titel dit jaar niet verlengen in de Brussels Cycling Classic, maar heel wat andere namen azen wel op een overwinning in deze najaarsklassieker. Etixx- Quick Step en Lotto-Soudal vaardigen beiden een ijzersterke ploeg af. Met Tom Boonen en Marcel Kittel hebben de mannen van Patrick Lefevere twee speerpunten die straks wel eens op het hoogste schavotje zouden kunnen eindigen. Ook bij Lotto-Soudal staat er met o.a. Tiesj Benoot, Jurgen Roelandts en Jasper De Buyst een stevig geheel.

Voor Lampre-Merida komen Davide Cimolai en Sacha Modolo aan de start, Astana rekent op Laurens De Vreese en Lars Boom. Wie ook tot de favorieten gerekend mogen worden, zijn Arnaud Démare (FDJ), Bryan Coquard (Direct Energie) en de pijlsnelle Fransman Nacer Bouhanni (Cofidis).

Met Yauheni Hutarovic ( Fortuneo – Vital Concept) en Roy Jans (Wanty- Groupe Gobert) staan er bovendien twee deelnemers aan de start die er in het verleden al eens dichtbij waren. Hutarovic werd 2e in 2011, Roy Jans moest vorig jaar net het onderspit delven voor Groenewegen.

 

De volledige, voorlopige starterslijst kan u hier terugvinden
Het gedetailleerde parcours vindt u hier terug